Εισαγωγή  
  Το Σωματείο  
  Ιστορία  
  Συναντήσεις  
  Εσωτερική ανάπτυξη  
  Αρχές & πρακτικές  
  Φιλοσοφία  
  Εισαγωγή  
  Συνήθεις ερωτήσεις  
  Εισαγωγικές συναντήσεις  
  Η Αλήθεια του Yoga  
  Δραστηριότητες / Gallery  
  Έντυπες Εκδόσεις  
  Υλικό για μελέτη  
  Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες  
  Φιλοσοφικές παραδόσεις  
  Ανθρωπιστικές μελέτες  
  Πολιτική Οικονομία  
  Διδακτικές ιστορίες  
 
 
 
 
 
English Version    
  The Matrix (1999)
Σκηνοθεσία: Larry & Andy Wachowski
Ηθοποιοί: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano & Hugo Weaving.

Μια διαφορετική προσέγγιση:

Η ταινία αυτή σίγουρα είναι μια απολαυστική περιπέτεια.
Ταυτόχρονα παρουσιάζει, με ένα πολύ "σύγχρονο" και ελκυστικό για τον σημερινό άνθρωπο τρόπο, ιδέες που προέρχονται από πανάρχαιες διδασκαλίες που βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει την Αληθινή Πραγματικότητα.

Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Thomas A. Anderson, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως χάκερ με το ψευδώνυμο Neo.
Η πρώτη σκηνή με τον Νίο αρχίζει με την φράση: "Ξύπνα Νίο. Το Μάτριξ σε κρατά" (=δεσμεύει).
Ο Thomas A. Anderson αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που αισθάνεται αμφιβολίες για το αν η πραγματικότητα που ζει είναι όντως αληθινή, πραγματική. Τα πρώτα λόγια του είναι: "έχεις ποτέ την αίσθηση ότι δεν είσαι σίγουρος αν είσαι ξύπνιος ή ονειρεύεσαι;" Ο Thomas A. Anderson είναι ο κάθε άνθρωπος που αναζητά την Αλήθεια, αλλά δεν ξέρει πού και πώς να ψάξει.

Τότε εμφανίζεται η Trinity. Και του λέει: "Είσαι εδώ επειδή ξέρεις κάτι. Δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό το κάτι. Αλλά το ένιωθες ολόκληρη τη ζωή σου. Τι είναι το Μάτριξ; ... Είναι ο κόσμος που σε τυφλώνει από το να δεις την Αλήθεια. Την αλήθεια ότι είσαι σκλάβος. Ότι είσαι γεννημένος σε μια φυλακή του μυαλού". Του λέει ότι αυτό που όντως τον καθοδηγεί (ως την στιγμή εκείνη) είναι η ίδια η "ερώτηση".
Τον οδηγεί στον Μορφέα. Ο Μορφέας μυθολογικά είναι ο θεός (=κύριος, ελεγκτής) των ονείρων. Ο Μορφέας αντιπροσωπεύει τον καθοδηγητή. Τον Δάσκαλο που βοηθά τον αναζητητή να ανακαλύψει την Αλήθεια.
Και ο Μορφέας στην πρώτη συνάντησή του με τον Νίο του το λέει: "Το μόνο που προσφέρω είναι η αλήθεια. Τίποτα παραπάνω. Αλλά κανείς δεν μπορεί να στην δείξει. Πρέπει να τη δεις ο ίδιος". Και του προσφέρει την επιλογή. Αν διαλέξει το μπλε χάπι, θα τα ξεχάσει όλα και όλα θα είναι όπως πριν. Αν διαλέξει το κόκκινο χάπι θα εισέλθει στον δρόμο της αναζήτησης της Αλήθειας. "Αυτός ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή".
Και ο Νίο διαλέγει το κόκκινο χάπι. Η επιλογή αυτή τον ξυπνά από τον ύπνο του. Τον βγάζει από το καβούκι του κυριολεκτικά!

Στη συνέχεια ο Μορφέας αρχίζει να τον καθοδηγεί και να τον διδάσκει. Του εξηγεί ότι το Μάτριξ είναι μια εικονική πραγματικότητα. Ένα "δημιούργημα των μηχανών", το οποίο είναι απαραίτητο για να θρέψουν τους εαυτούς τους.

Το Μάτριξ είναι η Ψευδαπάτη. Αντιπροσωπεύει την ψεύτικη πραγματικότητα. Και οι μηχανές είναι ο εγωισμός μας, ο ψεύτικος εαυτός που έχει υπερεπιβληθεί στην Αληθινή μας πρωτουσία και τον πιστεύουμε σαν αληθινό. Οι Πράκτορες είναι τα ισχυρότερα στοιχεία στον εγωισμό μας, οι συνήθειες, οι αρέσκειες και απαρέσκειές μας που αντιπαλεύουν κάθε αληθινή ιδέα και κάθε προσπάθειά μας για απελευθέρωση. Η εκπαίδευση του Νίο εστιάζεται στο να μάθει να διακρίνει τι είναι αληθινό και τι όχι. Εκπαιδεύεται από τον Μορφέα να μην πιστεύει στο Μάτριξ. Να ξεπερνά τις ιδέες του για το τι είναι πραγματικό και το τι όχι.
Ο Μορφέας του λέει: "Μπορώ μόνο να σου δείξω την πόρτα. Μόνο ο ίδιος μπορείς να την περάσεις... Πρέπει να τα αφήσεις όλα πίσω... Φόβο, αμφιβολία, δυσπιστία... Το μυαλό σου τα κάνει αληθινά... Πρέπει να ελευθερώσεις το μυαλό σου".

Τον πηγαίνει στην Μάντισσα. Του εξηγεί: "η Μάντισσα είναι καθοδηγός. Σε βοηθά να βρεις το μονοπάτι". Μέσα στο σπίτι της υπάρχει το ίδιο ρητό που υπήρχε στο μαντείο των Δελφών: Γνώθι σεαυτόν.
Η Μάντισσα του λέει ότι δεν είναι ο Εκλεκτός. "Μοιάζεις να περιμένεις κάτι..." Του λέει επίσης ότι σύντομα θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην δική του ζωή και στην ζωή του Μορφέα. Ανάμεσα στον παλιό του εαυτό και στην Αλήθεια.

Όταν ο Μορφέας αιχμαλωτίζεται από τους Πράκτορες (όταν δηλαδή ο ψεύτικος εαυτός μέσω του εγωισμού και των αμφιβολιών που προβάλει, αντιμάχεται έντονα την αλήθεια που δεν έχει γίνει ακόμα βίωμα) ο Νίο αποφασίζει να πάει να σώσει τον Μορφέα. Το αποφασίζει με κίνδυνο την ίδια τη ζωή του. Αλλά το κάνει γιατί "αρχίζει να πιστεύει σε κάτι. Πιστεύει ότι θα φέρει πίσω τον Μορφέα". Αυτή είναι η πρώτη απόφασή του που είναι απόφαση πλήρως υπέρ της Αλήθειας. Που βάζει την Αλήθεια πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ακόμα και από την ίδια την "ζωή" του.
Στο μεταξύ οι Πράκτορες ανακρίνουν τον Μορφέα. Επιδιώκουν να μάθουν τους κωδικούς της Σιών. Η Σιών είναι το οχυρό που εκπόρθησε ο Δαβίδ κατά την εβραϊκή παράδοση. Θεωρείται ότι στο λόφο της Σιών έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος. Κατά την Kaballa η εσωτερική σημασία της Σιών είναι η πνευματική Ιερουσαλήμ, το Άγιο των Αγίων, το πνευματικό σημείο από το οποίο εγείρεται η Πραγματικότητα.
Ο ψεύτικος εαυτός, ο εγωισμός επιδιώκει να βασιλεύσει πάνω στην Αλήθεια. Και το επιδιώκει με κάθε μέσο.

Ο Νίο τελικά σώζει τον Μορφέα. Και όταν αποκαλύπτει στον Μορφέα το περιεχόμενο της προφητείας της Μάντισσας, ο Μορφέας του εξηγεί ότι η Μάντισσα του είπε "αυτό που χρειαζόταν να ακούσει... Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να γνωρίζεις το μονοπάτι και να το βαδίζεις".
Η προφητεία ήταν το μέσο για να τον κάνει να αρχίζει να κατανοεί ο ίδιος μέσω βιωματικής εμπειρίας... να μην στηρίζεται στα λόγια κανενός.

Στην τελική μάχη με τους Πράκτορες, ο Νίο ξεπερνά τον παλαιό εαυτό του τον Thomas A. Anderson, ο οποίος σχεδόν πεθαίνει... Και τότε πια συνειδητοποιεί ότι όλα όσα εμπειράται είναι ο ίδιος ο Εαυτός του. Το Μάτριξ είναι ο ίδιος. Τίποτα δεν είναι διαφορετικό από τον ίδιο. Ακόμα και οι πράκτορες γίνονται απλά ένα μέρος του Εαυτού του.

Και τότε λέει ότι το όνομά του δεν είναι πια Thomas A. Anderson, αλλά Neo, ο Νέος, ο Αναγεννημένος Άνθρωπος!

 
 
Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in love)
Τα Χρόνια της Αθωότητας (The Age of Innocence)
Ινδοκίνα (Indochine)
Ο Πιανίστας (The Pianist)
 
 
© Copyright 2008- Όμιλος Μελετών