Εισαγωγή  
  Το Σωματείο  
  Ιστορία  
  Συναντήσεις  
  Εσωτερική ανάπτυξη  
  Αρχές & πρακτικές  
  Φιλοσοφία  
  Εισαγωγή  
  Συνήθεις ερωτήσεις  
  Εισαγωγικές συναντήσεις  
  Η Αλήθεια του Yoga  
  Δραστηριότητες / Gallery  
  Έντυπες Εκδόσεις  
  Υλικό για μελέτη  
  Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες  
  Φιλοσοφικές παραδόσεις  
  Ανθρωπιστικές μελέτες  
  Πολιτική Οικονομία  
  Διδακτικές ιστορίες  
 
 
 
 
 
 
 
English Version    
Τι προσφέρουν οι συναντήσεις του Ομίλου Μελετών;
Οι συναντήσεις είναι σχεδιασμένες να αποτελέσουν μια εισαγωγή στην "πρακτική" φιλοσοφία ("πρακτική" με την έννοια πως σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά μας). Ο στόχος είναι να διευρύνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κοιτάζουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας, με απότέλεσμα να απολαύσουμε μεγαλύτερη ευτυχία και ελευθερία. Βασίζονται κυρίως στην φιλοσοφία Advaita (μη-δυϊσμός), που πρεσβεύει την ενότητα όλων των συστατικών της δημιουργίας, και μπορεί να απότελέσει το κλειδί για την κατανόηση των μεγάλων διδασκαλιών Δύσης και Ανατολής. Οι συναντήσεις είναι κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή μορφωτικό επίπεδο.

Που πραγματοποιούνται οι συναντήσεις;
Ο Όμιλος Μελετών εδρεύει στην οδό Αρχιμήδους 15 στην Νέα Ιωνία. Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό "Πευκάκια" του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Πόσο διαρκεί η εισαγωγική σειρά συναντήσεων;
Δώδεκα εβδομάδες.

Τι πραγματικά πραγματεύονται οι εισαγωγικές συναντήσεις;
Το υλικό των συναντήσεων είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μελετηθεί τόσο ο κόσμος που μας περιβάλει, όσο κι ο εσωτερικός κόσμος του καθενός μας. Συμπεριλαμβάνονται στοιχεία μερικών από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές διδασκαλίες αλλά και θρησκευτικές παραδόσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, την Βίβλο, τις Ουπανισάδες και την Βεδική παράδοση. Απο την πρώτη συνάντηση δίνεται μια απλή πρακτική για καθημερινή εξάσκηση.

Με ποιόν τρόπο είναι οργανωμένες οι ίδιες οι συναντήσεις;
Ένας ομιλητής παρουσιάζει το υλικό της συνάντησης και κατευθύνει την συζήτηση με τους συμμετέχοντες για όποιο σχετικό ζήτημα εγείρεται. Όλοι ενθαρρύνονται ώστε να μην απόδέχονται ή να απορρίπτουν οτι ακούγεται, αλλά να τα δοκιμάζουν στην πράξη, υπό το φως της δικής τους, προσωπικής εμπειρίας.

Τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι συμμετέχοντες;
Μόνο ένα ανοικτό και ερευνητικό μυαλό. Δεν είναι απαραίτητο να κρατούν σημειώσεις, γιατί το υλικό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε τα βασικά σημεία του να επαναλαμβάνονται, για την καλύτερη κατανόηση.

Είναι απαραίτητες κάποιες "προδιαγραφές" για όσους συμμετέχουν;

Όχι. Οι συναντήσεις είναι κατάλληλες για τον καθένα, ανεξάρτητα από μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα, φυλή, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι συναντήσεις δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου.

Δίνεται κάποια πιστοποίηση για την συμμετοχή στις συαντήσεις;
Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή σειρά μαθημάτων. Είναι περισσότερο πρακτική παρά θεωρητική η προσέγγιση της φιλοσοφίας. Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή πιστοποιήσεις.

Ποιός είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση των συναντήσεων;
Ο Όμιλος Μελετών, ο οποίος είναι είναι ένα μη κερδοσκοπικό Μορφωτικό Σωματείο αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 1449/1976). Το σωματείο έχει έδρα την Αθήνα, αλλά αντίστοιχες συναντήσεις γίνονται και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Υπάρχει δυνατότητα δοκιμαστικής συμμετοχής;
Ναι. Η πρώτη συνάντηση είναι ανοικτή για όλους. Για να συνεχίσει κάποιος να συμμετέχει στις συναντήσεις θα πρέπει να εγγραφεί μέλος, πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή.

Πως μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσει συμμετοχή;
Τηλεφωνώντας στο 210-7015472 ή συμπληρώνοντας τα πεδία της φόρμας επικοινωνίας.

Υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του εισαγωγικού κύκλου;
Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης των εισαγωγικών συναντήσεων, με νέους κύκλους των δώδεκα εβδομάδων. Μετά από λίγο διάστημα δίνεται και μέθοδος διαλογισμού. Ελπίδα μας είναι πως καθένας, ανεξάρτητα από το πόσο λίγο ή πολύ θα παραμείνει στον Όμιλο Μελετών, να βρεί κάτι που να έχει πραγματικά αξία για την ζωή του.
 
 
© Copyright 2008- Όμιλος Μελετών